Att gå ner i vikt

Trodde aldrig att jag skulle behöva banta, jag som varit smal ända sedan tonåren. Men när jag blev sjuk och inte var i gång lika mycket mera, funderade aldrig på vad jag åt. Men helt plötsligt fanns där mer kilo än vad jag var van vid. Och orken var inte på topp precis. Givetvis beklagade jag mig men gjorde inget för jag visste inte vad jag skulle göra, min syster sa bara, du är i inte van vid att ha många kilo, nej och jag tänkte då sannerligen inte vänja mig heller.

Jag började med min medicin, men enligt läkaren så fanns ingen som gjorde att jag gick upp i vikt, jag påstod till honom , du menar alltså att jag bara är tjock, han svarade aldrig på den kommentaren, men sa att jag inte var överviktig. Då kanske nä, men nu är jag. Min sköterska sa att man brukar äta sig till vikten, för jag frågade om det hade med att jag slutade att röka att göra, men hon svarade att ca 5 kilo brukar man gå upp sedan är det vad man stoppar i sig.

Jag trodde jag fattade, men det är en hel vetenskap att gå ner i vikt, och inte fattade jag heller. Men till slut förstod jag tack vare Modifast hemsida, att jag åt mig till mina alldeles för många kilo. Jag kollade hur många kalorier jag skulle äta per dag för mig, 1600, detta tyckte jag var ganska så många. Men jag har ändrat åsikt, tittar man på vad man tillagar och tar hänsyn till alla ingredienserna, så blir det många kalorier i en enda maträtt. Jag fick även veta att jag skulle gå ner ca 0,5 kilo i veckan och ändå må bra. Detta tog jag fasta på, fanns ingen anledning att stressa.

Jag köpte mig en bok om kalorier och där finns fina recept, den heter Koll på kalorierna med Åsa Svanberg i den boken finns det recept på måltider från 100 till 500 kalorier. Nu kollade jag vad jag åt och kollade lite på mina vanlig ingredienser. Ett exempel Grekisk sallad 1 portion (105 g) 106 kalorier. Nästan varje middag är det minst 500-600 kalorier, en vanlig lingongrova nyckel bröd, det med mindre socker, smörgås med vanlig mjukost 120 kalorier.

Alltså bara med middag och frukost är jag upp i ca 850 kalorier och har då drygt 750 kalorier kvar till 1600, men kan jag stanna på 1000 kalorier har jag stor chans att gå ner 0,5 kilo på en vecka, Ok detta skall jag väl klara av nu när jag fått kläm på var jag gjorde fel. Hahaha till mig……ingen talade om att jag faktiskt fick ett godissug, jag som aldrig eller väldigt sällan äter godis. Som tur är finns det Bars, och de är faktiskt goda, men räknas som en måltid. Skulle jag vilja äta en glass strut är detta lika mycket som en måltid på 250 kalorier.

Min bror sa, allt som är gott är det massor med kalorier i. Han hade nog rätt i det. Åter till suget, eller är det ett matsug, jag som aldrig behövt tänka på vad jag har ätit. Men jag hävdade ändå att jag faktiskt åt bra och inte en massa onödigt, det hade jag rätt i. Men alldeles för många kalorier. Jag hade kontakt med terapeuten i kommunen där jag bor, han kom med en arbetsstol till mig, vi började prata om vikt, och han bekräftade det som de tog upp i nyhetsmorgon att man kunde äta tills ett par timmar innan man skulle gå och lägga sig, detta underlättade verkligen, för då kunde jag ta hjälp utav detta på kvällen, som tydligen var min svårighet.

Nu kan jag höra många som protesterar men men de nya undersökningar och rön, så ändras till och med vetskapen inom viktnegång. En annan av mina svårigheter är att jag rör mig inte lika mycket mera, tack vare mina diagnoser. Men jag har skaffat mig hjälpmedel som är på gång, och har fått lära mig att det är viktigt att jag rör på mig men jag behöver inte hårdträna, röra på mig för rörlighetens skull, och jobba på vad det är jag stoppar i mig….jaga kalorier.

Jag har lite att jobba på för att komma ner till 1100-1200 kalorier, men jag kan känna/se en liten viktnedgång/omfångsnedgång och känna det på mina kläder, jag föredrog sakta men säkert, än snabbt och må dåligt. Jag föredrar dans och promenader och promenadbandet jag köpte skall jag sätta upp igen när det är kallare ute, när jag hade förbränt 5 kalorier, var jag helt slut. Jag kanske skall ställa in det på lättare.

Många kramar och Britt-Kärlek