Var påstridig

Det är enkelt att säga till folk vad du är envis, och de allra flesta är envisa. Tänk bara när ett litet barn växer upp, vilken envishet det finns och intelligens, de har mycket att lära första året. Och alldeles gratis får vi känna på deras envishet.

Den sträcker sig en hel del till situationer som inte är bra för dom enligt oss vuxna. Till exempel när det inte vill sova, eller äta, eller bada. Många känner säkert igen sig. Jag passar varannan vecka mitt minsta barnbarn på 14 månader, han går inte än, han har inte bråttom. Han är inte ens redo att gå, han tycker det är roligt att hålla i våra händer och traska en liten bit, men sen kryper han gärna.

Men reser sig, kryper ur stora sängen utan att slå sig, han backar ungefär från mitten av sängen innan han når golvet. Duktig kille. Men det går inte att bara lägga honom och tro att han skall bli kvar och somna själv, det har bara fungerat på mina egna barn när de var små, inte på någon utav barnbarnen.

Det finns faktiskt sitationer när man skall vara envisa och man skall alltid tänka efter innan man lovar att hjälpa folk hit och dit. Och en viktig sak, man skall inte skämma för att man tänker på sig själv, hjälper sig själv först. Att få klarhet i sina egna känslor och be inte om ursäkt för dina egna behov. Utan sätt de gränser som behövs sättas, se till att andra människor respekterar dom och gå vidare till att uppfylla dina egna drömmar.

Många kramar och Kärlek