Att köpa sin bostad

Det är väl en dröm många har. Min också, ända tills jag satte mig in i hur mycket saker och ting kostar. Jag tycker om ordning och reda, det gäller även ute på tomten där jag bor. Alltså när jag köper min bostad, nu pratar jag villa, då har jag ansvar för min stora tomt också.

Till det behöver jag olika verktyg, som kostar i inköp, för de finns inte i mina gömmer. Och jag har inte samlat på mig dessa för att jag eventuellt skulle köpa mig ett hus. Men visst låter det billigt att räntorna är så billiga, inga bekymmer med att amortera heller. Bara bra det blev ett tvång för då fick vi betalt ner våra lån.

Kollar man vad det kostar så är det många gånger mycket billigare än vad jag betalar för min hyreslägenhet. Och detta håller husägare med om, för de gjorde precis samma misstag när de köpte, det blev dyrare än vad de tänkt och vad de trodde, därför kommer de inte att tala om för andra att de är ute på hal is.

När man köper hus skall man ha en skyhög insats, sedan kan man få låna 85% av banken. Här är det inte många som  har insatsen utan lånar även till den. När köpet gått igenom skall det betalas intäckningskostnader till banken på huset och lagfartskostnader, förvisso en engångskostnad.

Än så länge är det ingen som talat om mer än så där i förbifarten alla omkostnader, vatten, avlopp, värme, sophämtning, försäkring och ev annat beroende på vart huset ligger, om det finns gemensamhetsavtal av något slag. Glöm för all del inte fastighetsskatten. Jag tror detta är allt.

Jag har tröttnat, men ibland tittar jag i alla fall och givetvis lokas jag. Då tänker jag på alla fina hyreslgh som finns där vaktmästare ingår i hyran och fixar allt som går söner, utan att jag behöver betala extra.

Många kramar och Britt-Kärlek