En liten övning i medveten närvaro

I vår hektiska vardag är det viktigt att vi finner en stunds vila och lugn och ro ibland där vi bara stänger av de miljoner tankar vi annars går runt med. Jag vill därför tipsa om en snabb övning i medveten närvaro. Detta går att utföra var du än befinner dig.

Slut dina ögon och räkna dina andetag. Andas in med näsan och ut genom munnen. Medan du andas in så räknar du till fyra. Håll andan medan du räknar till två. Sedan andas du ut medan du räknar till fyra. Fortsätt andas i denna takt och räkna. Räkningen är för att du ska kunna fokusera på andningen fullt ut utan en massa onödiga tankar, samt för att hjälpa dig att hålla samma takt på andetagen.

Nu vill jag att du känner hur det känns när du andas in. Känn hur luften vibrerar i näsan och hur den når ned i halsen och till lungorna. Känn även hur det känns när du andas ut. Känn luften i halsen och hur den når din mun och sedan ut.

När du fokuserat enskilt på både inandningen och utandningen vill jag att du ser andningen som en helhet. Du kan tänka på den som vågor som slår mot stranden för att sedan åka tillbaka ut i havet. Känn hur det känns då du pausar mellan andetagen.

Om du får andra tankar under denna övning så låt dom bara komma och passera ditt medvetande. Lägg inte vikt vid dina tankar utan acceptera dom för vad de är och låt dom gå vidare. Känn lugnet i andningen.

När du sedan känner dig redo kan du långsamt räkna till fem och återgå till din vardag. Du kommer tillbaka mer och mer för varje siffra.

Lycka till och ring mig gärna och berätta hur det gått för dig!