Tror du på naturväsen

Skogsväsen brukar jag säga. Skogsrå har jag hört talas om, hon härskar över alla som vistas i skogen. Tur då att jag har en skyddsängel som finns med i skogen, hon trodde kanske på skogsrå. Jag har aldrig riktigt funderat över om de finns eller inte.

Det finns 5 stycken som är de vanligaste, kanske de som alla hört talats om på ett eller annat sätt. Näcken är en av dem, som spelade fiol och lockade till sig folk i vattnet, de drunknade. Det skulle vara en man och en vacker sådan. Hmmmm……tur att jag slapp träffa honom då.

Sedan har vi Älvan, som påstås kan förvandla sig till småkryp, såsom grodor och skalbaggar. Hmmm man skall vara försiktig så att man inte trampar på dessa småkryp i skogen. Som tur är tycker jag inte just dessa är så läskiga som andra småkryp, undrar om det hjälper att tänka på dom i älvform, som brukar beskrivas som fina tjejer.

Nu kommer vi till trollen, de fula och klumpiga som lockade människor till bergen och fick de att arbeta som slavar till trollen. Då kallades det för att de blev bergtagna och blev sig riktigt aldrig lika igen. Finns berättelser om bortbytingar som blev trollungar, men blev hotade att få pisk, så trollmor kom och bytte tillbaka till sig egen trollunge.

Sedan har vi ju Tomtarna, de bodde ofta på gårdar, stall, gruvor och i kvarnar. Om de bodde i bostadshus försökte de hitta en lugn vrå på vinden eller bakom spisen. Vissa påstår att det finns olika tomtar, såsom gårds-tomtar, stall-tomtar, hustomatar osv. Det gällde att hålla sig väl med dessa tomtar, som mycket väl kunde underlätta för oss med våra sysslor. Jultomten kommer som ni vet varje jul, men han är påhittad av människan på senare år, eller?

Många kramar och Britt-Kärlek